De geschiedenis van hosting

De geschiedenis van webhosting hangt natuurlijk nauw samen met die van het internet. Globaal kunnen we stellen dat hosting sinds 1991 bestaat. Vanaf dat moment nam het internet steeds grotere vormen aan. In 1991 was internet en hosting natuurlijk nog lang niet zo geavanceerd als het nu is. De ontdekking van het internet –en daarmee onlosmakelijk samenhangend hosting- is waarschijnlijk de grootste technologische uitvinding tot dan toe.

Het concept van e-mail en het World Wide Web bestaat al langer dan 1991, maar vanaf dat jaar kreeg het met een enorme groei te maken. Want er kwamen tal van commerciële mogelijkheden, door het internet gecreëerde kansen, zodat iedereen webpagina’s kon hosten.

Deze revolutie wordt genoemd: De revolutie van de elektronische handel. Zodra bedrijven begonnen te beseffen dat er vele mogelijkheden lagen voor web hosting, begonnen ze hun diensten aan te bieden aan diegenen die hun webpagina’s wilden hosten via het internet, zodat ze voor iedereen zichtbaar werden. Voor die tijd was het internet en de daarbij bijbehorende webpagina’s voorbehouden aan universiteiten en computerexperts. Hosting maakte het mogelijk dat ook anderen iets op het web konden zetten.

Deze revolutie maakte het uiteindelijk ook heel eenvoudig voor de gewone man om een website te laten zien. Was hosting eerst alleen voor bedrijven beschikbaar, nu kon iedereen een website online zetten. Naarmate de tijd namelijk verstreek, werd het ook steeds makkelijker gemaakt om een website vast te leggen en te hosten. Ook als je geen techneut was, kon je dus online komen met een eigen website.

Toen hosting voor het eerst werd geïntroduceerd als product in de markt, kon lang niet iedereen gebruik van de diensten. Het was behalve erg duur ook nog eens zeer complex. Na verloop van tijd werd het minder ingewikkeld, maar technische bedrijven waren nog steeds nodig. Het werd wel steeds goedkoper door de jaren heen. Vandaag de dag worden er zelfs gratis webhosting-diensten aangeboden. Maar laten we de discussie over al dan niet gratis hier maar niet voeren….

Heden ten dage is hosting uitgegroeid tot een hele industrie op zich. Er zijn miljoenen mensen die deze diensten aanbieden, maar tevens zijn er miljoenen mensen die webpagina’s hosten.

De complexiteit van hosting is door de jaren heen ook enorm veranderd. Was er vroeger maar één manier om een website te hosten, tegenwoordig heb je verschillende soorten, zoals dedicated hosting met dedicated servers, managed hosting etc. Omdat het zover is geëvolueerd, is hosting wereldwijd een bedrijfstak geworden waar nu miljarden in omgaan.

Het is inmiddels voor velen heel gemakkelijk geworden om dergelijke diensten aan te bieden. Als je ergens een pc hebt staan die continu is aangesloten op internet kun je al hosting aanbieden. Vanaf je zolderkamer, bij wijze van spreken. De gratis diensten zijn natuurlijk gevuld met reclame, want ergens moet toch het geld vandaan komen. Ook kun je afvragen wat de service is van een gratis aanbieder van hosting. Daarnaast is er volop keus in goede betaalde diensten. Na twintig jaar geschiedenis van hosting heeft het zichzelf als grotendeels gereguleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s