Milieubewuste hosting | Kan dat? Jazeker

Hosting, maar dan milieubewust

 

Milieubewustzijn en duurzaam ondernemerschap zijn hot items, ook binnen het bedrijfsleven. Bij hosting bedrijven en hun datacenters dringt het besef door dat we bewust en verantwoord met moeder natuur moeten omgaan. Aan de andere kant verbruiken de grote hoeveelheden servers in de datacenters nu eenmaal de nodige energie en stoten een bijbehorende hoeveelheid CO2 uit. Toch zijn er maatregelen te bedenken die het allemaal een stuk milieuvriendelijker maken.

 

Om de uitstoot van schadelijke CO2 zoveel mogelijk te beperken ligt het voor de hand gebruik te maken van dedicated servers met de meest energie efficiënte technologieën en energiezuinige onderdelen. Daarnaast spelen ook het datamanagement en de inrichting van de servers een rol van betekenis. Het verwijderen van onnodige kopieën van opgeslagen data en het visualiseren en consolideren van servers resulteren in een lager aantal benodigde servers. Dit betekent niet alleen minder servers die stroom verbruiken, maar ook minder ruimte die gekoeld en verlicht hoeft te worden.

 

Verantwoorde server koeling
Ook bewustwording ten aanzien van de mate en de manier van het koelen van de serverruimtes spelen een belangrijke rol. Overkoeling komt onnodig vaak voor. Bovendien wordt lang niet altijd een goede scheiding gemaakt tussen koele en warmte ruimtes en wordt ook vaak geen gebruik gemaakt van de koelere luchtstroom van buiten. Door beter op deze punten te letten en hier iets mee te doen, valt al snel winst te behalen.

 

Hosting met een beperkte CO2-uitstoot
Aan de uitstoot van een bepaalde hoeveelheid CO2 zal echter geen enkel hosting bedrijf of datacenter ontkomen. Er staan nu eenmaal servers, hoe efficiënt ingedeeld en daardoor laag in aantal ook, en deze verbruiken stroom. Ook een bepaalde mate van koeling, hoezeer ook tot een minimum beperkt, blijft altijd noodzakelijk. Daarom is het goed dat er initiatieven bestaan waarmee die onvermijdelijke uitstoot geheel of gedeeltelijk kan worden gecompenseerd.

 

Voor iedere server een boom
De internationale stichting Carbon Neutral werkt wereldwijd samen met honderden bedrijven om CO2-uitstoot te reduceren en te compenseren. Zo werken zij met een vorm van Carbon Offsetting (CO2-compensatie) door middel van een programma van de International Tree Foundation. Hosting bedrijven die hieraan meedoen, compenseren hun CO2-uitstoot door voor iedere server die wordt verkocht, een boom te (laten) planten. Het programma leidt tot het absorberen van de uitgestoten CO2 en uiteindelijk tot een Carbon Neutral-proces (CO2-neutraal).

 

Welke maatregelen ook worden genomen, continu monitoren en bijsturen is een belangrijke succesfactor. Hiervoor is het nodig dat hosting bedrijven zich bewust zijn van de keuzes die ze maken en wat de gevolgen hiervan zijn. Met ander woorden: Hoe groot is uw ‘ecologische voetafdruk’, wat heeft dit voor gevolgen en misschien wel het belangrijkste, wat kunt ú daarmee?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s